Rolling Stone Magazine класация за 50 най-велики концерта през последните 50 години Vol.1


Списъкът, който предстои да споделим е взет от списание Rolling Stone. Класацията, както се очаква, подлежи на доста питанки и спорове, но все пак турнетата на Джими Хендрикс, Нийл Йънг и много други ще останат в историята на Големия Взрив в Музиката. Да започваме…..Кои се справиха най-добре:

 Джими Хендрикс е на първо място със световното турне Experience oт 1967г.

rs-jimi_hendrix_experience-v2-8e64e5bd-c158-427d-8058-c7e119217cfb

Дебютният албум на Джими “Are you Experienced” от 1967 определно подготвя китариста за своята легендарна участ.  Започва с около 200 участия за годината,  като всяко шоу е една истинска електрическа пиротехника, навсякъде Хендрикс е бил съпровождан от местната пожарна, докато всъщност публиката е вилняла, омагьосана от соло рифове и китарни блус експлозии. С Пинк Флойд не пропускат да излезнат, на което и да е място- от театри до барове, юни месец се мести в Лондон, където излиза на една сцена с Бийтълс и забиват заедно някои от парчетата на англичаните. 1967 година е една от най-добрите за рок енд рол музиката, особено за Джими.

След този размах следва Джеймс Браун и турнето от 1968- Bostan Garden

rs-james-brown-boston-garden-7f764e8c-6e96-47d7-a0bf-f6d0230e0013

4 април 1968г. Мартин Лутър Кинг-младши е убит в Мемфис. Предстоят бунтове в Балтимор, Канзас Сити, Мисури…На фона на това напрежение в Америка един от най-добрите афро-американски музиканти Джеймс Браун трябва да излезе на сцената в Бостън, където също се очаква враждебна атмосфера. Има слухове, че концертът се отменя, Браун категорично настоява да отдаде почитта си към Лутър Кинг и приема поканата за концерта. Все пак Уесли, който наскоро става част от бандата на Браун, си спомня осезаемото чувство на страх сред членовете на групата и напрежението в арената: “Не знаехме дали има война срещу черните хора….. Докато стигнахме на сцената, все още бяхме предпазливи за това, което може да се случи.” Но Браун бързо се намеси: “Вие не сте честни за себе си и за мен или вашата раса”, каза той пред тълпата. – Сега сме заедно или не сме? Обърнал се към “Стъбълфийлд” и наредил: “Удари нещо, човече” и групата заби в яростна версия “I Can’t Stand Myself (When You Touch Me)”. Той излиза на сцената като лидер на фронта. Седмици по-късно Джеймс Браун пуска своя репортаж “Say It Loud – аз съм черен и съм горд.” “Бях в състояние да говоря с държавата по време на кризата”, казва той по-късно, “и това беше едно от нещата, което най-много означаваше за мен.”

Big Brother and the Holding Company American Tour

rs-big-brother-and-the-holding-company-db3aed8d-0e02-452c-a86b-dc62a44667fd

1968г. Джанис Джоплин прави турне с Big Brother and the Holding ­Company, албумът Cheap Thrills изгрява пред хиляди, хиляди…. Нещата завършват със скандал- Джоплин напуска бандата. Барабанистът Гейз споделя, че не са успяли явно да намерят общ език с “дивата природа на Дажнис Джоплин и провокативният рок енд рол стил, който бандата е искала да преобладава”, но все пак Дейв Гейз е категоричен, че няма певица, която да стигне таланта на Джоплин.

Стигаме четвърто място с концерта на Елвис Пресли-1968г.

rs-elvis-9d40d7c1-1436-4ded-8954-7296dc15c16e

1968г. Comeback special Tour

 

 Продължаваме с Cream и Farewell Tour

Cream Farewell Tour

През 1968г. Ерик Клептън приключва с бандата Cream. Историята на момчетата е

съпроводена с доста неразбирателства: “Това няма нищо общо с идеите или текстовете, проблемът е чисто музикален”- казва Клептън. Да, така е- потвърждаваме ние! Все пак групата прави експлозивно включване на Медисън Скуеър Гардън същата година, а парчето Spoonful звучи около 20 минути на сцената. За това турне Роджър Уотърс споделя: ” Удивителна гледка с взривяващ звук”. Пускаме ви част от концерта:

 

 

Джони Кеш с концерт в затвора Сан Куентин-Калифорния, 1969г.

Johnny Cash at San Quentin Prison

“Спомянам си, когато вървяхме из едни огромни метални врати и чух как се отварят, тогава си казах: “Човече, дано си тръгнем от тук”- китаристът на Джони Кеш- Боб Уотън си спомня за посещението си в затвора в Сан Куентин през февруари, 1969 г. Сан Куентин е бил (и остава) най-старият затвор в Калифорния, както и най-голямото съоръжение за смърт в страната.
На 24 февруари Кеш влиза в затвора с черен костюм, там го очакват близо 2000 души.  Джони винаги е изпитвал специална връзка със затворниците и като че ли  е осъзнавал сериозността на момента. “Джон беше много тържествен този ден”, казва Уотън. “Той говореше със затворниците по начин, по който никога не съм го виждал да общува с друга аудитория”.
Кеш е свирил и в други затвори преди това – като известният затвор Folsom в Калифорния. Участието му в Сан Куентин през 1969 г. е съпроводено с гостите Carter Family, the Statler Brothers и Carl Perkins.

Един от най-забележителните моменти на шоуто е изпълненението на Boy Named Sue, песен, която Джони Кеш за първи път изпълнява още преди студионо или каквото и да е аранжиране.  “Дори не знаех, че има такава песен”, барабанистът Холанд казва със смях. “Тогава нямахме монитори и не можехме да чуваме толкова много на сцената.” Джон просто започна да пее.
“Boy Named Sue” става номер едно в страната и стига чак до поп чартовете.

Все още сме в 1969 година- турнето на дивата Тина Търнър и мъжът й Айк в Америка

Ike and Tina Turner American Tour

1969 гоина е времето, когато Ролинг Стоунс се завръщат в Америка при своите фенове след поредица неприятни събития като смъртта на китариста Брайън Джоунс. Те се качват на сцената с Тина и Айк. Семейното дуо излиза с кавъри на Бийтълс, Джанис Джоплин и Creedence Clearwater Revival. За турнето се чуват отгласи като: ” Дойдоха да видят Миг Джагър, но видяха Тина и Айк”- сп. Воуг

Led Zeppelin и убийственото световно турне от 1969г.

Led Zeppelin World Tour

Преди личните, частни самолети, издигащите се планини от кокаин и обвиненията за черна магия, Led Zeppelin са 4 момчета, които си проправят своя звезден път в Америка. Появяват се още през 1968г. със своето деебютно LP, участват в протестите на Бостанското Чаено Парти и изпълняват своя 1-часов гиг за първи път. Имат над 168 участия за една година, следват новите им парчета като Whole Lotta Love, с което бандата категорично се изстрелва във високо класния рок енд рол за всички времена.

Black Sabbath и тяхното турне в САЩ, 1970г.

Black Sabbath American Tour

Това е едно от най-запомнящите се турнета за бандата, където барабинста разбива пода, Ози го хвърля на публиката, крещейки “Сатанисти!”, през това време другите момчета от групата се чудят какво да направят, за да не стоят безучастно и само си казват “Хайде, подяволите, измисли нещо, мръдни се нанякъде!” Хаос, динамит и свирепа какфония- да това са Black Sabbath и всички са нащрек.

The Who и концертът им в Университета в Лийдс

The Who at the University of Leeds

След рок операта от 1969г. Томи от The Who мисли да се завърне към старите корени на  истинския рок енд рол, а именно лайф изпълненията. Изгарят буквално всичките си студийни записи, защото цялата тази стерилност ги дразнела. Искат само живи изпълнения. Решават да забият в Университета в Лийдс пред близо 2000 човека. Изпълняват 38 песни, както и 12-минутното парче “My Generation”. Tоми споделя, че това е най-великата публика, пред която някога са свирили.

Това бяха първите 10 най-велики концерта, които никога няма да видим, но да не губим кураж, задават се още 40 други от класацията на списание Rolling Stone, която ще представим във Vol.2/3/4

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s